Nasze zwierzęta « powrót

Aktualności hodowlane

Odnalezienie zaginionego BIELIKA OLBRZYMIEGO

Odnalazła się  samica bielika olbrzymiego, która z płockiego ZOO uciekła w marcu 2016 r.
Ptak wydostał się z woliery przez otwór powstały wskutek rozpięcia się siatki. Przez pierwsze kilka tygodni ptak był regularnie obserwowany w okolicach Płocka. Z biegiem czasu samica zaczęła się oddalać, o czym informowali nas ornitolodzy, którym udało się zaobserwować zbiega. Otrzymywaliśmy informacje i fotografie, które dokumentowały pobyt samicy w następujących miejscowościach:

13 kwietnia – Słupia - okolice Jeżowa (woj. łódzkie)

03 maja – Świnna Poręba (woj. małopolskie)

04 maja – Jaksice (woj. małopolskie)

06 maja – Lipa/Stalowa Wola (woj. podkarpackie)

Niestety w późniejszym okresie brak było innych informacji zwrotnych o losie naszej uciekinierki.  
O zdarzeniu poinformowano lokalne organizacje ornitologiczne, a także profesjonalistów zajmujących się ochroną ptaków drapieżnych np. Komitet Ochrony Orłów. Numer transpondera wszczepionego naszej samicy został również zarejestrowany w międzynarodowej bazie zwierząt zaginionych.

15 listopada w okolicach Przemyśla, ptak niefortunnie zakopał się w mule w stawie, z którego spuszczono wodę. Szybka reakcja właściciela stawu i powiadomienie odpowiedniej instytucji sprawiło, że bielik trafił do Ośrodka Rehabilitacji Zwierząt Chronionych w Przemyślu, gdzie pod okiem lekarzy weterynarii przeszedł gruntowne badania. Zdrowy i w bardzo dobrej kondycji fizycznej ptak powrócił już do Płocka.  

Przypadek ten pokazuje, że zwierzęta urodzone i hodowane w ogrodach zoologicznych nie tracą swoich naturalnych instynktów. Pomimo tego, iż ptak ten nigdy wcześniej nie polował, potrafił samodzielnie zdobywać pożywienie, dzięki czemu poradził sobie przez 8 miesięcy.

Bielik olbrzymi (Haliaeetus pelagicus) to bliski krewny naszego rodzimego bielika. Jest jednak od niego większy
i nieco inaczej ubarwiony. W zależności od przyjętych kryteriów, jest wymieniany wśród największych ptaków drapieżnych świata (razem z harpią i małpożerem). W naturze bieliki olbrzymie zamieszkują północno-wschodnią Azję, gdzie prowadzą podobny tryb życia do naszego bielika. Podobnie jak u niego, w diecie orłana dominują ryby. Światowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) zaklasyfikowała orłana w kategorii Vulnerable – co oznacza narażony na wyginięcie. Chroniony jest również przez międzynarodową konwencję CITES.

Nasza samica, to ptak wykluty 5 kwietnia 2008 r.  w ogrodzie zoologicznym w Libercu (Czechy). Do płockiego ZOO przyjechała w listopadzie 2008 roku. Dołączyła do samca, którego w 2002 roku przekazało nam ZOO w Moskwie.

Materiał o odnalezieniu ptaka można obejrzeć w teleexpressie extra (od12:45 minuty) [OGLĄDAJ TUTAJ]

fot. Ośrodek Rehabilitacji Zwierząt Chronionych w Przemyślu

Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlane

^ do góry