Nasze zwierzęta « powrót

Aktualności hodowlane

Leniwe otwarcie nowej ekspozycji

W poniedziałek 20 marca uroczyście powitaliśmy nowe zwierzęta - leniwce dwupalczaste. 

Roczny samiec przyjechał z duńskiego ZOO Odense a dwuletnia samica z niemieckiego Ogrodu Halle. 
Parę można oglądać w Pawilonie Herpetarium. Namawiamy, by przy najbliżej wizycie zarezerwować sobie duuuużo czasu na ich obserwację.

Naszych nowych mieszkańców przywitał Prezydent Miasta Płocka - Andrzej Nowakowski. Wspólnie z dyrektorem ZOO - Krzysztofem Kelmanem odsłonili kotarę, za którą kryły się tajemnicze zwierzęta. 
Dzieci uczestniczące w imprezie "droczyły" się z mimem, który pomimo, iż nie wypowiedział ani jednego słowa, świetnie porozumiewał się z gośćmi za pomocą gestów i mowy ciała. Na pyszne kluski LENIWE oraz "Ucztę Owocowo-Leniwcową", zaprosił współorganizator spotkania - Firma Recon. Uczestnicy obejrzeli również fragment bajki "Zwierzogród" z leniwcami w roli głównej.
Dla tych, którzy nie mogli dotrzeć na imprezę, na facebookowym profilu ZOO prowadzona była tzw. "wersja dla leniwych", czyli transmisja na żywo.
Transport leniwców do płockiego ZOO sfinansował BUDMAT AUTO. Elementy dekoracyjne ekspozycji zapewniło Towarzystwo Przyjaciół Płockiego ZOO.

KONKURS!
Poprosiliśmy zwiedzających, aby pomogli nam nadać imiona parze leniwców. Wpłynęło do nas 118 maili, w których znalazło się 154 propozycji imion dla samca i 159 dla samicy. Spośród nadesłanych propozycji wyboru dokonały ich opiekunki: Żanetka i Marzenka, które jednogłośnie postawiły na ZARĘ i MORISA.
Zwycięzcy otrzymali od nas leniwe nagrody rzeczowe: koce piknikowe do leniuchowania i zoologiczne zegary - odmierzające czas w zwolnionym tempie ;-)


Czy wiesz że……….

  • Włosy leniwca rosną w przeciwnym kierunku niż u większości ssaków tj. od brzucha do grzbietu, co sprawia, że padający deszcz spływa po jego futrze.
  • W futrze leniwców bytuje na stałe 9 gatunków ciem i 4 gatunki chrząszczy.
  • Leniwiec posiada aż 9 kręgów szyjnych (większość ssaków ma ich). Umożliwia im to obracanie głowy o 270°.
  • Niektóre gatunki leniwców śpią nawet 22 godziny na dobę.
  • Leniwce dobrze pływają. Podczas okresowych wylewów rzek, dzięki tej umiejętności, mogą przemieszczać się na inne drzewa.

Życie na zwolnionych obrotach
Leniwce to ssaki łożyskowe należące do rzędu szczerbaków (Xenarthra), do którego zaliczane są również mrówkojady i pancerniki. Nazwa pochodzi od powolnych ruchów, które wykonują przy każdej czynności. Całe życie spędzają na drzewach, wisząc i poruszając się głową w dół. Z drzewa na ziemię schodzą raz na 7-8 dni, aby się wypróżnić  oraz poszukać innego drzewa, na które mogą się wdrapać.

Razem czy osobno?
Leniwce to samotnicy. Wyjątkiem są samice z młodymi, które dorastając przebywają na piersi matki.

Powolni weganie
Leniwce są roślinożercami. Zjadają liście, pędy, kwiaty i owoce. Mają wielokomorowy żołądek, w którym znajdują się bakterie żywiące się celulozą. Temperatura ciała leniwców waha się w granicach 24-34°C. Mają niskie tempo metabolizmu i regulują temperaturę ciała podobnie jak gady, przechodząc np. z miejsca nasłonecznionego do zacienionego. W związku z tym potrzebują prawie o połowę mniej kalorii niż inne ssaki o podobnych rozmiarach. Całkowity proces trawienia pokarmu może trwać u nich nawet miesiąc.

Z refleksem na bakier
Leniwce mają bardzo słaby wzrok i słuch, czego konsekwencją jest słaby refleks. Najlepiej funkcjonuje u nich zmysł smaku.

Od małego „do góry nogami”
Samica rodzi zwykle jedno młode rocznie, karmi je mlekiem przez 6 miesięcy. Młode natychmiast po urodzeniu przyjmuje pozycję "do góry nogami", w której spędza resztę życia. Samce i samice osiągają dojrzałość płciową po trzech latach.

Dlaczego leniwce giną?
Leniwce są zagrożone wyginięciem  w różnym stopniu w zależności od gatunku i występowania. Największym zagrożeniem jest dla nich utrata środowiska czyli wycinanie lasów tropikalnych. 

Leniwiec dwupalczasty (Choloepus didactylus); zwany w języku lokalnym „unau”. Zamieszkuje Gujanę i Wenezuelę, a także dorzecze Amazonki w Peru, Brazylii i Ekwadorze. Osiąga długość około 60 cm i masę około 9 kg. Jego przednie kończyny zakończone są dwoma palcami, a tylne trzema. Prowadzi głównie nocny tryb życia. Żywi się przede wszystkim liśćmi, owocami i pędami. Leniwiec dwupalczasty znajduje się na Czerwonej Liście Gatunków Ginących IUCN.

Media o naszych leniwcach:

Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlane

^ do góry