Nasze zwierzęta « powrót

Aktualności hodowlane

Tapir malajski - jedyne takie zwierzę w Polsce

W płockim ZOO zamieszkał tapir malajski - niezwykły zwierzak, jakiego nie ma w żadnym polskim ogrodzie zoologicznym.
Niespełna roczny samiec został przekazany przez ZOO w Amsterdamie, a transport zapewnił nasz niezawodny partner - firma Budmat Auto.

W uroczystości powitania nowego zwierzaka uczestniczyły dzieci z plockich przedszkoli, pracownicy ZOO, 
a także media. Obowiązkowy był czarno-biały strój oraz „natapirowane” włosy, o co na miejscu zadbały uczennice ZDZ w Płocku.
Zanim jednak zaprezentowano nowego zwierzaka, dzieci otrzymały kilka wskazówek i zadanie namalowania
go z wyobraźni.....
„Jest czarno - biały, ale to nie zebra, ma trąbę, ale to nie słoń. Wyglądem trochę przypomina pandę wielką”  
- podpowiadał dzieciom Krzysztof Kelman, dyrektor płockiego ZOO.
Najmłodsi z zapałem tworzyli bardzo oryginalne rysuki. Chwilę potem uczestnicy zaspokoili swoją ciekawość,
gdyż zwierzę pojawiło się na wybiegu.
Piękna pogoda sprzyjała wesołej zabawie z animatorami a uśmiechy dzieci świadczyły o świetnej atmosferze.
Na zakończenie wszyscy mali goście zajadali się watą cukrową.

Tapir malajski występuje w Południowo - wschodniej Azji, od Birmy i Tajlandii do Malezji i Sumatry.
Zamieszkuje wilgotne lasy równikowe i monsunowe z gęstym podszytem. Żywi się wyłącznie pokarmem roślinnym, głównie liśćmi drzew i krzewów, owocami, nasionami oraz roślinnością bagienną i wodną. Żeruje o zmierzchu i nocą.
Tapir malajski zwany jest także tapirem czaprakowym lub indyjskim. Jest większy i silniej zbudowany od pozostałych 4 gatunków tapirów Długość ciała 250 cm, wysokość w kłębie 90 -120 cm, długość ogona 5 -10 cm, masa ciała 250 - 350 kg. Samica jest większa od samca. Nos i górna warga są zrośnięte i wydłużone tworząc krótką, chwytną trąbę. Gatunek ten ma bardzo charakterystyczne, ochronne ubarwienie ciała - głowa, szyja, barki, ogon i wszystkie kończyny są czarne, natomiast reszta tułowia ma barwę białawą. Dobrze pływa i nurkuje, lubi kąpać się w błocie. Jest samotnikiem. Młode usamodzielnia się w drugim roku życia. Żyje około 30 lat.
Tapir malajski jest gatunkiem silnie zagrożonym wyginięciem w środowisku naturalnym z powodu wycinania lasów tropikalnych. Polowania dla mięsa są rzadkością, bo spożywanie mięsa tapira jest zabronione w religii islamskiej. Na Czerwonej Liście IUCN tapir malajski jest w kategorii EN (endangered). Zwierzę jest chronione na wszystkich terenach występowania.

 

Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 
Nasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlaneNasze zwierzęta / Aktualności hodowlane
 

^ do góry